Testul Quantiferon

Testul Quantiferon

Laboratorul BioMed efectueaz─â testul Quantiferon TB Gold, o metoda moderna de diagnosticare a tuberculozei, atat pentru confirmarea unei forme active (de exemplu in cazul culturilor negative, dar clinic sugestive), cat si pentru identificarea formelor de boala latenta (dar active metabolic).

Pornind de la un principiu imunologic simplu, Cellestis Ltd (www.cellestis.com) a dezvoltat un test precis, rapid si inalt reproductibil pentru diagnosticul infectiei cu Mycobacterium tuberculosis (boala latenta metabolic sau activa). In 24 de ore, utilizand o proba de sange integral, recoltat pe anticoagulant de heparina, se obtine un raspuns de tip : DA / NU, sensibilitatea testului atingand valoarea de 95% si specificitatea sa fiind mai mare de 99%. Quantiferon TB Gold reprezinta in prezent, cea mai simpla si in acelasi timp cea mai sigura metoda de diagnosticare a tuberculozei, atat pentru confirmarea unei forme active (de exemplu in cazul culturilor negative, dar clinic sugestive), cat si pentru identificarea formelor de boala latenta (dar active metabolic).

Principiul pe scurt al metodei:
- IN VIVO: BK ajuns extracelular (in multiplicare) impresioneaza anumiti receptori aflati pe suprafata limfocitul CD4.
- IN VITRO: Limfocitul CD4 vine in contact cu un antigen de sinteza si determina producerea de interferon gama masurat cantitativ prin metoda Elisa.

TESTUL EVIDENTIAZA PREZENTA IN SANGE A BK (RECENT SAU IN URMA CU 6 LUNI)

Testul Quantiferon

Quantiferon TB Gold, fiind un test ce utilizeaza sange integral (sangele se recolteaza pe 3 eprupete speciale),are aceasi sensibilitate atat in ceea ce priveste tuberculoza pulmonara, cat si pentru diagnosticarea formelor extrapulmonare de boala.

Quantiferon TB Gold este inregistrat in SUA, Japonia, Uniunea Europeana, Bulgaria, Turcia, fiind metoda diagnostica de prima alegere in cazul pacientilor vaccinati BCG, imunodeprimati (HIV, corticoterapie indelungata sau administrare de blocanti de TNF alfa, cazuri oncologice, diabet zaharat), precum si in cazul delimitarii unor reactii IDR fals pozitive (mycobacterii non tuberculoase).

In prezent, testarea Quantiferon TB Gold este posibila in centrele pneumologie / boli infectioase din Bucuresti, Constanta, Iasi, Brasov si Cluj-Napoca si acum in Oradea la BioMed.